maanantai 10. syyskuuta 2012

Kahvihetki dialyysissa tänään piristi lähes nelituntisen pyöräilyn lomassa. Viimeisen tunnin polin raivona, jaksoin hyvin, vaikka verenpaine laski. Iltapäivä meni elpyessä, mutta illalla kävelin elokuviin. Kävely sujui ripeästi ilman kipuja, mutta BioRexissä tunsin kivun joka porrasaskelmalla.

Pyöräily ja kävely tasamaalla onnistuu, polven koukistelu tuntuu kovin ylivoimaiselta.

Voi, miten kurjaa oli huomata, että diabeetikkotuttavani on peruuttamattomalla matkalla dialyysiin. "Letkut vain vatsaan ja hoidot alkavat..." Nyt hän odottaa leikkausaikaa. Ja tuo hoitomuoto on vatsakalvodialyysi.

Olisokohan se minullekin vaihtoehto näihin sairaalassakäynteihin? Valitsin hemodialyysin. koska ajattelin koneiden pysyvän sairaalassa, eivätkä ne kotona ole mitään kaunistavia sisutuselementtejä.
Niin ja ajattelin, että dialyysiaikani olsi lyhyt. Luotin, että saisin nopeasti siirrännäisen. Mutta elämä ei ihan kaikkien toiveiden mukaan tunnukaan menevän.

Pistämistäkin voisi itse opetella, mutta niin kauan kuin kone huutaa, ettei arteria toimi, en voi kuvitellakaan itsenäistä toimintaa. Suonten pitäisi olla toimintavarmoja ja yhdellä kädellä löytää oikeat kanavat.

Ainiin sain pysäköinninvirhemaksulappusen, parkkeerasin sairaalalla henkilökunnan p-alueelle. Eihän siinä ollut tolppia, eikä rekkareita, mutta isosta lapusta olisi pitänyt ymmärtää, että HENKILÖKUNTA vain saa pysäköidä. Mihin sitten pitkäaikaissairaat? Täytyyy kiertaa sairaala-alue, vai pitääkö ostaa maksullinen parkki. Mites ihmiset, jotka tulevat pitkäaikaishoitoon?

3 kommenttia:

  1. Voin suositella vastakalvodialyysia, etenkin konehoitona öisin.
    Se vapauttaa aina päivät tekemään mitä huvittaa ja oikeasti, kun puhdistus tapahtuu päivittäin, on olokin tasaisen hyvä.
    Ihan se dialyysikone kiva ole makkarissa, mutta kyllä sen kestää, kun ajattelee ettei se sinne kuulu pysyvästi :)

    t. Marjo

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista.
    Olen itsekin tuota ajatellut. Mutta kun olen niin huono nukkumaan.
    Valon pitkään ja herään usein. Mutta ehkä mietin kuitenkin sen mahdollisuutta.

    VastaaPoista
  3. Voihan vatsakalvodialyysia tehdä päivälläkin, neljä kertaa tehtävä nesteiden vaihto. Tietysti se rajoittaa paljon enemmän muuta elämää :)
    Ja edelleenkin puolustan tuota päivittäin tapahtuvaa puhdistusta, koska ainakin minulla esim. juuri tuon kaliumin kanssa oli paljon vähemmän onglemaa kuin esim. tuttavillani jotka kävivät hemossa.

    VastaaPoista

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!